Elimistön kahdeksan puolustusmekanismiä – Numero seitsemän on mahtava!

Elimistön kahdeksan puolustusmekanismiä – Numero seitsemän on mahtava!

Ihmisen elimistö on monimutkainen kokonaisuus, jonka toimintaa voi olla vaikea ymmärtää. Yksi  monimutkaisista asioista on elimistön puolustusmekanismit. Elimistön tarkoitus on suojella meitä 24/7/365.

Keräsimme tähän artikkeliin kahdeksan mielenkiintoista faktaa, joita elimistömme tekee suojellakseen ja puolustaakseen meitä.

Elimistön kahdeksan puolustusmekanismia:

 

#1 Haukottelu

Haukottelun pääasiallinen syy on viilentää sekä rentouttaa ylirasittuneita aivoja.

#2 Aivastus

Aivastamalla keho pyrkii puhdistamaan elimistöstä pois bakteereja, pölyä, allergeeneja ja muita ärsyttäviä asioita.

#3 Venyttely

Ihmisen kroppa pyrkii venyttelemään automaattisesti aamuisin, näin keho valmistautuu fyysiseen rasitukseen, jota se joutuu kokemaan päivän aikana. Venyttely myös herättelee lihaksia ja parantaa verenkiertoa.

#4 ”Kananliha”

Iho voi mennä kananlihalle mielihyvästä, mutta valtaosalla kylmä aiheuttaa saman reaktion. Se on elimistön keino pysyä lämpöisenä. Tämä reaktio periytyy meille karvaisilta esi-isiltämme.

#5 Kyyneleet

Kyynelten tehtävänä on suojella silmää. Uskotaan myös, että kyyneleet ovat kehon tapa suojella itseään esimerkiksi stressaavissa tilanteissa sekä ne auttavat myös lievittämään kipua. Itkeminen myös osaltaan vähentää stressiä ja vähentää stressihormonien määrää elimistössä. Kyynelet ovat myös hyväksi nenälle, sillä kyynelneste kulkeutuu sisäisesti kyynelkanavia pitkin nenäkäytävään, jossa on limaa. Kun kyynelnestettä sekoittuu limaan, alkaa lima irrota.
#6 Muistinmenetys

Kun ihminen kokee traumoja ja pahoja asioita tai tilanteita on muistinmenetys yleistä. Tämä on aivojen tapa suojella meitä poistamalla nämä hirveät muistot.

#7 Ryppyiset sormet

Tämä reaktio johtuu siitä että elimistö sopeutuu kosteaan ilmastoon ja valmistautuu siihen, että ympäristö voi muuttua liukkaaksi. Liukkaasta pinnasta on parempi mahdollisuus saada hyvä ote ryppyisillä sormilla.

#8 Hikka

Hikka tarkoittaa äkillistä sisäänhengitystä, jota ei pysty kontrolloimaan. Hikka aiheutuu pallean äkillisestä supistuksesta ja hikan tarkoitus on yrittää poistaa tämä. Hikan eli nikotuksen voi laukaista mahalaukkuun tai ruokatorveen kohdistuva ärsytys, toisinsanoen kuuma tai mausteinen ruoka, tai jos syömme liian suuria paloja ja hotkimme ruuan liian nopeasti, myös alkoholi voi laukaista hikan. Harvinaisissa tapauksissa aiheuttajana voi olla myös jokin sairaus tai vakavampi terveysongelma. Konsteja hikan poistoon on mm. juominen, hengityksen pidätys ja pelästyminen.

Kommentoi

KATSO MYÖS NÄMÄ